Hoe regel je samen de scheiding?

Scheiden is nou eenmaal heel duur. Als je amper tot geen kosten wilt dan kan je er samen met de andere partij voor kiezen om zelf de scheiding te regelen. Je kunt de meeste dingen namelijk gewoon zelf regelen en indienen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd want elke scheiding is anders.

Afspraken maken

Iedereen moet de scheiding goed kunnen verwerken. Voordat alles verdeeld en geregeld wordt, moeten er eerst afspraken worden gemaakt. Zo zorg je ervoor dat het contact wordt vermeden en iedereen gewoon verder kan gaan met zijn leven. Je gaat dan afspraken maken over de financiële dingen zoals de rekeningen, alimentatie en je pensioen. Als er kinderen in het spel zijn dan is het verplicht om een ouderschapsplan te maken. Als dat geregeld is dan kan het worden ingediend in het scheidingsconvenant

Administratie

Verder komt er bij een scheiding veel administratie aan te pas. Zoals het aanvragen van de scheiding. Voordat de scheiding aangevraagd kan worden moeten er diverse afspraken zijn gemaakt. Anders kan de scheiding vastlopen en moet je toch nog langs de rechter. De kosten kunnen dan hoog oplopen. Wel moet de scheiding worden aangevraagd door een advocaat. Zelf heb je daar geen rechterlijke toestemming voor.

De inboedel

Uiteindelijk moet de inboedel nog worden verdeeld. Je begint beiden met een lijst maken met welke spullen er allemaal zijn. Naar aanleiding van die lijst kan er worden aangegeven welke spullen je wilt hebben. Vervolgens kunnen de spullen worden verdeeld. Het verstandigste is om de spullen die beide partijen willen hebben gewoon te verkopen. En vervolgens het geld te verdelen. Mochten er eventueel verhuiskosten aan te pas komen. Dan moeten deze ook verdeeld worden. Verder is dat ook van toepassing als er bijvoorbeeld kinderen zijn. Die hebben natuurlijk ook een nieuwe kamer nodig. De kosten daarvan moeten ook worden gesplit. Zo voorkom je ruzie en is iedereen blij met zijn nieuwe inboedel.

Wat als het niet lukt?

Natuurlijk lukt het niet altijd om de scheiding onderling op te lossen. Een andere goedkopere manier om de scheiding op te lossen is door middel van mediation. Voorbeeld van een mediator is Meesters in Mediation. Bij een mediator worden de afspraken van beide partijen op papier gezet en doorgegeven aan de rechter. De kosten daarvoor worden dan automatisch gedeeld door twee.